Volg ons:

Osteoporosepoli

Dat botten met het ouder worden minder kalkhoudend worden is een natuurlijk proces. Bij vrouwen neemt de kalkhoudendheid na de overgang versneld af. Pas als de ontkalking meer is dan passend bij uw leeftijd gaan we dit botontkalking of osteoporose noemen. Het risico van osteoporose is dat u bij slechts beperkte belasting of ongelukjes al een bot kunt breken.

Als er bij u sprake is van osteoporose hoeft u daar in de praktijk helemaal nog geen last van hebben gehad. Soms is er al 30% van de botmassa verloren gegaan voordat iemand met een botbreuk bij de dokter komt.

De afdeling Chirurgie van het SKB behandelt veruit de meeste botbreuken die via de Spoedeisende Hulp (SEH) gepresenteerd worden. Overeenkomstig de landelijke richtlijn zal er een osteoporose screening gedaan worden indien u 50 jaar of ouder bent en een botbreuk heeft of als u een wervelbreuk heeft en van het vrouwelijk geslacht bent ongeacht uw leeftijd.

De screening bestaat uit een dotdichtheidmeting (DXA-scan) en bloedonderzoek op bepaalde stoffen (zoals calcium/hormonen) in het bloed. Voor de uitslag en eventuele behandeling komt u nadien op de osteoporosepolikliniek die geleid wordt door onze Physician Assistant Mw. Elschot. Indien noodzakelijk zal zij u een behandeling voorstellen en desgewenst starten; daarna wordt de behandeling overgedragen aan uw huisarts. Soms zal het noodzakelijk blijken om u voor een nadere analyse te verwijzen naar bijvoorbeeld de internist of geriater (valpreventie polikliniek).

Wenst u nadere informatie kijk dan ook op de website van de Osteoporose Stichting

Nieuws
> Patiëntenvereniging ‘De Hart&Vaatgroep’ reikte onlangs wederom het Va... lees meer
> Afgelopen donderdag 26 maart 2015 was daar dan de afscheidsreceptie van Algemeen Chirurg D... lees meer
> Tot 31/12/2014 ontvangt de verzekeraar (en u dus ook) nog 2 rekeningen van een ziekenhuis.... lees meer